Koulukasvitarhan pieni kasvihuone ja viljelypalstoja
Kuva: Outi Kankaanpää

Syksyn 2023 omatoimiset kouluvierailut / Kumpulan koulukasvitarha

Perus- ja toisen asteen oppilaitoksille kohdistetut kouluvierailut: 15 minuutin alustus, jonka jälkeen ryhmän itsenäinen tutustuminen puutarhaan

Maksuton kouluvierailu sisältää lyhyen n.15min alustuksen, jonka aikana kerromme koulukasvitarhan toiminnasta ja yleisistä käytänteistä vierailunne aikana. Tämän jälkeen voitte joko itsenäisesti kiertää tutkimassa puutarhaa tai tutustua puutarhakasvatuksen rastirataan. 

Tervetuloa Kumpulan koulukasvitarhan puutarhaan oppimaan, mistä ruoka tulee. Koulukasvitarhalta löytyy puutarhakasvatuksen rastirata. Se tarjoaa eri-ikäisille mahdollisuuden itsenäisesti oppia ja oivaltaa uutta puutarhaviljelystä ja ruoantuotannosta. Rasteilta löytyy tietoiskuja sekä aihepiirejä syventäviä tehtäviä, jotka on suunnattu erikseen 1. päiväkoti-ikäisille, 2. alakouluikäisille sekä 3. yläkoulu- ja lukioikäisille. Materiaali on tuotettu YMPPI – Ympäristökasvatusta puutarhassa -hankkeessa. Materiaalin käytännön toteutuksen on tehnyt puutarhakasvattaja Pinja Sipari Tiina ja Antti Herlinin säätiön tuella. Rastirata on esteetön. 

Kannattaa tutustua materiaaliin jo ennen vierailuanne valmiiksi täällä. Kaikki 15 rastia löytyvät Kumpulan koulukasvitarhalta, mutta emme suosittele kiertämään kerralla koko rastirataa, vaan valitsemaan ennakkoon ryhmällenne sopivat rastit. Rasteja ei tarvitse kiertää numerojärjestyksessä. 

Nettisivuillamme voitte tutustua jo ennakkoon karttaan, jossa näkyy rastien sijainnit. Samoja karttoja löytyy myös ison puolen ilmoitustaulun viereisestä postilaatikosta, josta voitte lainata niitä vierailunne ajaksi. Kumpulan koulukasvitarha jakautuu isoon ja pieneen puoleen, joiden välissä on Vähänkyröntien suojatie. Varsinkin päiväkoti- ja pienten alakouluikäisten kanssa suojatie kannattaa ylittää yhdessä aikuisen kanssa. Vanhemmat oppilaat voi toki lähettää kartan kanssa pienryhmissä itsenäisesti kiertämään rataa, kunhan yhteiset käytännöt ovat kaikilla muistissa: 

  1. Puutarhalla saa kävellä nurmikoilla ja hiekkateillä. Puutarhalla ei saa kävellä viljelyalueilla. Puutarhalla ei saa myöskään koskaan kulkea paljain jaloin orapihlaja-aitojen piikkien takia.
  2. Puutarhalla saa käydä pienen puolen kasvihuoneella (jossa voi vierailla yhdessä aikuisen kanssa enintään 2 lasta kerrallaan) sekä huusseissa ja esteettömässä wc:ssä. Puutarhalla ei saa mennä sisälle muihin kasvihuoneisiin/-tunneliin tai muihin sisätiloihin. 
  3. Puutarhalla saa kerätä ja syödä maahan pudonneita omenia. Puutarhalla saa maistaa villiyrttejä vain aikuisen johdolla - alueella on myös myrkyllisiä kasveja! Puutarhalla ei saa kerätä tai vahingoittaa muita kasveja tai eläimiä. 
  4. Puutarhalla saa syödä omia eväitä ulkopöydillä tai pienen puolen paviljonkikatoksella. Puutarhalla ei saa roskata - heitä omenan karat ja muut roskat kierrätysastioihin. 
  5. Puutarhalla saa kuunnella luonnon ääniä, haistella sen tuoksuja ja nauttia elämästä! 

Alustus kestää noin 15 minuuttia, ja on varattavissa klo 12.30 tai 13.00. Rastirataa saattaa siis kiertää yhtaikaa kaksi eri kouluryhmää, mutta tilaa on yli 4 hehtaarin puutarhassa varmasti kaikille. Tapaamme Vähänkyröntien pääportilla. Alustuksen jälkeen teillä on hyvin aikaa kiertää puutarhaa. Alueen portit suljetaan yleensä arkisin klo 15.00, mutta mikäli toivotte pidempää vierailuaikaa, ottakaa yhteyttä. 

Nämä vierailut on tarkoitettu kouluikäisille. Päiväkotiryhmät ottakaa suoraan yhteyttä: outi.m.kankaanpaa@hel.fi 

Vierailut toteuttaa Helsingin kaupungin Nuorisopalveluiden Pasilan nuorisotyöyksikkö yhteistyössä Lasten ja nuorten puutarhayhdistyksen kanssa. Lisätietoja antaa nuoriso-ohjaaja Outi Kankaanpää (outi.m.kankaanpaa@hel.fi, 040 661 8816). 

Kategoriat

Kestävä kehitys, Terveys ja hyvinvointi, Ympäristö ja luonto

Aktiviteetit

Retki, vierailut

Kohderyhmät

1.–2. luokat, 3.–6. luokat, 7.–9. luokat, lukio ja ammatillinen opetus

Avainsanat

kasvit, kouluikäiset, puutarhanhoito, pölyttäjät, ruoka, ympäristökasvatus

Tapahtuman kielet

suomi

Maksuton

Nuorisopalvelukokonaisuus

Yhteyshenkilö

Outi Kankaanpää

outi.m.kankaanpaa@hel.fi

0406618816

Tapahtumalla ei ole tapahtuma-aikoja
0